חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

רפואת הרמב”ם

 

מי שהייתה לו הזכות לעיין בספרי הרפואה של הרמב”ם, בטח נדהם מהידע, שאת רובו המדע מגלה רק בשנים האחרונות. הרמב”ם כתב כעשרה כתבי רפואה, לפני כ 800 שנים, ומדהים לגלות שרובם עוד רלוונטיים בימנו אנו. כך למשל, הרמב”ם כתב על הלחם המלא, שנכנס לתודעתנו רק לפני 10-20 שנה.   

 

הרמב”ם גם ידע שחלב עזים שונה מחלב פרה בהרכבו המולקולרי וכן את ההבדל המהותי בין חלב שזה עתה נחלב לבין חלב מפוסטר (מבושל). בנוסף, הוא גילה בדיוק מדעי מדהים, איזה דגים ניתן לאכול  ומאיזה דגים יש להיזהר. 

 

הרמב”ם נותן הדרכה מפורטת כיצד לשמור על הבריאות, החל מכללים מפורטים בנוגע לתזונת האדם, כללי הרחיצה וההיגיינה, חשיפה לשמש, הכללים הנכונים לפעילות גופנית, חשיבות איכות האוויר הנשאף, כללי השינה הנכונה וכלה בדרכים לאיזון המצב הנפשי והרגשי שכה חשובים לבריאות. 

 

הוא דיבר גם על המימד הרוחני שברפואה, הסיבה הרוחנית שנמצאת בשורש העניין של שמירת הבריאות 

 

דווקא היום, כשאורח החיים המודרני שאנו חיים, התרחק מאורח החיים הטבעי אותו נועדנו לחיות, דבריו של הרמב”ם מקבלים משמעות גדולה אף יותר.  

עקרונות גישת הרמב"ם

לא להפריע לגוף לרפא את עצמו

הרמב"ם מאמין שתפקיד הרופא אינו לרפא את האדם, אלא ללמד את האדם כיצד לרפא את עצמו. כאשר הריפוי המרכזי הינו רפואת מנע, חיזוק הגוף והמערכת החיסונית.

להקפיד על תזונה נכונה

לדעת הרמב"ם, יש יותר ממאכלים נכונים ולא נכונים בתזונה נכונה. תזונה נכונה שמה דגש גם על השעות המומלצות לאכילה, הכמויות הנכונות לנו וצירופי מאכלים שרצוי לאכול יחד ואלה שמומלץ שלא לאכלם יחדיו.

השורש הנפשי-רגשי לכל מחלה

לדעת הרמב"ם, לכל מחלה יש גם שורש נפשי-רגשי, בדומה לתאוריה הזאת תוכלו למצוא את מפת הגוף באתר שלנו עם הסיבות הרגשיות למחלות מסוימות, לפי אזורים שונים בגוף. 

השמחה היא התרופה הטובה ביותר

השמחה היא כוח הריפוי החזק ביותר בטבע. הרמב"ם מתאר חולים שהחלימו ממחלות, רק כי היו שמחים. כיום, לאחר מחקרים רבים, אנחנו יכולים להבין את המדע מאחורי הטענה הזאת, שמתוכה נובעים תרגולי המיינדפולנס והמדיטציה היהודית.   

  הלכה למעשה

כיצד אנו יכולים ליישם את עצות הרמב"ם היום? 

  • לא לאכול לשובע, להשאיר מקום לעוד. 
  • ההמלצה היא לאכול תבשיל אחד בכל ארוחה 
  • לא לאכול פירות יחד עם מאכלים אחרים ורק על בטן ריקה (כ20דק’ לפני סעודה או כשעתיים שלוש לאחר הסעודה). 
  • לאכול מתוך שמחה ולא בלחץ 
  • להקפיד ללעוס את המזון היטב 
  • לא לוותר על פת שחרית (ארוחת בוקר קלה) 
  •  אכילת לחם מקמח מלא בלבד. רצוי שרכיבי הלחם לא יכילו שמן מכל סוג שהוא וחומרים מייצבים. שמרו על עדיפות ללחם ללא שמרים (על בסיס מחמצת שיאור) 
  • להפחית אכילה של מוצרים מן החי (בשר, דגים וכו’). מנה או שתיים בשבוע מספיקות בהחלט. 
    • דגים הם מזון מזוהם במתכות כבדות, רצוי לא לאכול יותר ממנה אחת של דג בשבוע. להימנע לחלוטין מהדגים הגדולים, כגון טונה. הם המזוהמים ביותר. 
    • לאכול ירקות על בסיס יומיומי, ירקות חיים וירקות מאודים או מבושלים. ירקות הם המזון החשוב ביותר, במיוחד העלים הירוקים. 
    •  יש לבצע התעמלות אירובית על בסיס קבוע, רצוי יומיומי. 
     
    דילוג לתוכן