חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

כאבי מחזור ודרכי טיפול

שתפו את הפוסט

כאבי מחזור ודרכי טיפול

הקדמה

 

נשים רבות סובלות מכאבי מחזור בזמן המחזור החודשי ולעיתים גם לפניו או אחריו. לפי מחקרים שונים שיעור הנשים שסובלות מכאבי מחזור בגיל צעיר עומד על 75% בעוד שכ50% מהנשים הבוגרות חוות כאבי מחזור. למרות השיעור הגבוה, ניתן להניח ששיעור גבוה יותר של נשים חווה כאבי מחזור שכן לעיתים נשים, בעיקר בגיל ההתבגרות, לא משתפות מידע בנושאים של מחזור , תסמיני מחזור וכאבי מחזור.

 

לעיתים הכאבים יכולים להיות חלשים ומינורים אך לפעמים אנחנו מרגישות כאבי מחזור חזקים.

שמה הלועזי של תופעת הכאבים בזמן מחזור חודשי היא “דיסמנרואה” – (Dysmenorrhea). בנוסף, הכאבים עלולים להופיע גם לפני או אחרי המחזור – “כאבי מחזור ללא מחזור”, ולפגוע בצורה משמעותית באיכות חיינו. כאבי מחזור חזקים מהרגיל או כאבי מחזור קיצוניים עלולים להצביע על בעיות רפואיות חמורות נוספות ולכן במקרים אלו יש לפנות לרופא בצורה מיידית.

מכיוון שתופעת כאבי המחזור נפוצה במיוחד, קיים ידע רב בנושא וניתן להיעזר ברפואה העכשווית והמודרנית, לצד גישות טיפול אחרות כמו טיפול על פי הקבלה היהודית וחכמת המזרח ניתן לטפל או להקל על כאבי המחזור.

כאבי מחזור

כאבי מחזור (דיסמנרואה ראשונית) במרבית המקרים, נגרמים על ידי התכווצויות של הרחם כנגד צוואר הרחם. מטרתם של ההתכווצויות האלו הוא ריקון של הרחם. למעשה, ריקונו של הרחם הוא סופו של הליך הביוץ כאשר אין הפריה.

כאשר הביוץ מתקרב גופנו מכין את עצמו לקליטה של ביצית מופרית והתפתחות של הריון. לשם כך, מתעבה רירית הרחם. כאשר לא מתקיימת הפריה של הביצית, הגוף מפריש את הביצית ואת רירית הרחם בעזרת הפרשה של הורמונים שונים כמו פרוסטגלנדין אשר גורם לרחם להתכווץ.

 

הפרוסטגלנדין מופרש מרירית הרחם, כך שרירית רחם עבה במיוחד עלולה להפריש כמות רבה של פרוסטגלנדין. ככל שכמות הפרוסטגלנדין עולה, כך מתכווץ הרחם בעוצמה רבה יותר ונגרם כאב משמעותי יותר. בנוסף, ככל שצוואר הרחם סגור יותר הכאב מורגש בחוזקה שכן יותר לחץ מופעל יותר לחץ על נתיב היציאה.

לכן, בדרך כלל, נשים לאחר לידה סובלות פחות מכאבי מחזור.

 

כאבי המחזור כשלעצמם יכולים להצביע על מערכת רבייה תקינה אך כדאי לבחון האם אנחנו מרגישות סימפטומים נוספים. הופעה של תסמינים נוספים או כאב חזק ומשמעותי, עלולים להצביע על דיסמנרואה שניונית. אלו למעשה כאבים שנוצרים על ידי בעיה רפואית גניקולוקית אחרת כמו זיהום, אדנומיוזיס או אנדומטריוזיס (מחלה גניקולוגית כרונית אשר גורמת לכאבים חזקים בזמן הווסת).

סימפטומים כאבי מחזור - תסמיני מחזור

כאב בטן במחזור – זהו הסימפטום העיקרי והנפוץ ביותר. הכאב נגרם על ידי כיווץ שרירים בבטן שגורם לכאבים חדים וקצרים או כאבים עמומים יותר שנמשכים זמן ממושך.

 

  • כאבים בגב וירכיים – לעיתים עלול הכאב להתפשט מהבטן אל הגב התחתון, אל הירכיים ואל האגן.
  • כאבי ראש – במקרים מסוימים נשים חוות כאבי ראש לצד כאבי המחזור הסטדנרטיים.
  • שלשול בחילה והקאות – נשים רבות עלולות לסבול מבחילה ותחושת הקאה במהלך המחזור החודשי לצד הכאבים, או במנותק אליהם.
  • חולשה – נשים עלולות לחוש בעייפות פיזית וקושי לבצע פעולות פיזיות לאורך זמן
  • כאב בעת קיום יחסי מין
  • חום
  • הפרשת קרישי דם
  • הפרשה נרתיקית צמיגה בעלת ריח רע

אבחון כאבי מחזור

כאשר אנחנו חשות כאבי מחזור חזקים, כאשר הכאב מפריע בצורה משמועתית לחיינו, וכאשר מופיעים תסמינים נוספים יש לפנות לרופא לשם אבחון ובדיקה כללית. באופן כללי, ברוב המקרים, כאבי המחזור נובעים מהליך הווסת החודשי. מנגד, במקרים אחרים הכאב והתסמינים עלולים לנבוע מבעיה רפואית אחרת כמו דלקת.

הרופא המומחה – הגניקולוג, יכול לבצע מספר בדיקות בשביל לבחון את איברי המין החיצוניים ולבצע בדיקה של הרחם והשחלות (בדיקה נרתיקית).

לצד הבדיקות האלו יכול הרופא להפנות את המטופלת לבדיקות נוספות כמו:

 

  • בדיקת אולטראסאונד – ניתן לסרוק את הנרתיק בשביל לסקור את מערכת הרבייה והאגן, ולאבחן ליקויים רפואיים
  • לפרוסקופיה – בבדיקה זו משתמשים במלצמה זעירה שמוחדרת דרך חתך קטן בגוף.
  • היסטרוסקופיה – בדיקה זו בוחנת את מבנה חלל הרחם ובעזרתה ניתן לטפל בבעיות רפואיות הקשורות לרחם. במהלך הבדירה משתמשים במכשיר דק ומצלמה זעירה אשר נכנסת דרך הנרתיק אל צוואר הרחם ואל הרחם עצמו. בעזרת המכשור של בדיקת ההיסטרוסקופיה ניתן אף לבצע פעולות כירוגיות בתוך הרחם (תחת הרדמה) כמו כריתה של פוליפים.
  • ביופסיה – בבדיקה זו בוחנים דגימה שנלקחה מרקמת הרחם בשביל לבחון את הרחם בצורה טובה יותר.

כאבי מחזור הריון

בחלק האחרון של תקופת ההריון – בטרימסטר השלישי, עשויים להופיע כאבים שדומים לכאבי מחזור. בדומה לכאבי המחזור, גם במקרה זה הכאב נגרם מהתכווצויות לא סדירות של הרחם. נשים רבות חשות כאבים הדומים לכאבי מחזור במיוחד במהלך השבועות האחרונים של ההריון – השבוע ה-37, השבוע ה-38 ושבוע 39. לעיתים, הכאב נובע מפירוקו ונשירתו של הפקק הרירי – רירית צוואר הרחם שנבנית לקראת ההריון בשביל לתמוך בעובר.

טיפול

לאחר האבחון והבדיקות הרפואיות נוכל להבין טוב יותר את הבעיה הרפואית ממנה נובע הכאב וכיצד לטפל בה. יש מגוון של דרכים להקלעל הכאב וצריך להתאים את דרך הטיפול באופן ספציפי, לכל מטופלת. לדוגמא, נשים שונות מגיבות באופן שונה למשככי כאבים. אצל חלקנו כדור לכאבי מחזור מפחית את הכאב בצורה משמעותית ואצל אחרות – כלל לא.

 

  •  משכך כאבים למחזור – ללא מרשם רופא
    במרבית המקרים, בשביל להקל על הכאב אפשר להיעזר במשככי כאבים רגילים. ניתן לקבל משככי כאבים כגון נורופן, אדוויל, אופטלגין ואקמול בבית המרקחת ללא מרשם רופא.

  • משכך כאבים למחזור – במרשם רופא אם משככי הכאבים הרגילים לא מקלים על הכאב באופן משמעותי ניתן לבקשל מהרופא משככי כאבים עוצמתיים יותר שניתנים רק על ידי מרשם רופא. 
  • גלולות למניעת הריון גלולות למניעת הריון מכילות אסטרוגן ופרוגסטון והן מונעות, או מפחיתות את הכאב והדימום. הגלולות גורמות ליצירה של רירית רחם דקה וכך נוצרים פחות פרוסטגלנדינים שאחראים על כיווץ הרחם. פחות כיווצים גורמים

לפחות כאבים. בניגוד למשככי כאבים, דרך טיפול זו אינה מיידית ולוקח זמן עד שניתן להרגיש הקלה על כאבי מחזור. בדרך כלל, רק לאחר חודשיים- שלושה מתחילת נטילת הגלולות מרגישים את ההקלה.

בצעד חריג יותר, כאשר יש כאבי מחזור קשים ולא ניתן להקל עליהם בדרכים אחרות – ניתן ליטול גלולות למניעת הריון באופן רציף, לתקופה זמן מסוימת בכדי למנוע מחזור וכאבים.

מה מקל/עוזר לכאבי מחזור?

לצד הטיפולים התרופתיים ניתן לנקוט בצעדים התנהגותיים בשביל להקל על הכאב להפחית אותו או למנוע אותו.

  • הקרנת חום – חימום של הבטן יכול להקל על הכאב בצורה משמעותית אך יש לוודא שהטמפרטורה לא חמה מדי. לשם כך, ניתן להשתמש במוצרים שונים כמו חגורת חימום לגב ולבטן או קומפרסים.
  • אמבטיה חמה לשם הקלה והרגעה
  • פעילות גופנית – פעילות גופנית מתונה כמו הליכה רגועה או רכיבה על אופניים יכולה להקל על הכאב. מומלץ לבחור בפעילות מהנה ובמידה ומופיעים כאבי בטן, להימנע מאימוץ של שרירי הבטן.
  • טיפול התנהגותי או פעילויות מרגיעות כמו יוגה מפחיתים את עוצמת הכאב
  • שימוש במכשיר TENS (Transcutaneous electronic nerve stimulation) – מכשיר TENS משחרר זרם חשמלי מוחלש לאזורים הכואבים וכך מפחית את הכאב. ממחקרים אמפירים נמצא שהמכשיר יעיל פחות ממשככי הכאבים אך נשים שלא מעוניינות ליטול תרופות יכולות להיעזר בו.

טיפול בדיסמנוריאה שיניונית

לעיתים הכאב נובע מבעיה רפואית גניקולית ספציפית ולא מהמחזור עצמו. לכן חשוב לטפל בבעיה הרפואית לצד הקלה על הכאב. בין היתר, ניתן למצוא בעיות גניקוליות כמו זיהום או מחלת האנדומטריוזיס. גם כאן, ניתן להיעזר בטיפול תרופתי כמו גלולות למניעת הריון או גלולות על בסיס פרוגסטרון ,או משככי כאבים. במקרים חמורים יותר ניתן לבצע טיפול כירורגי.

טיפול על פי גישת הקבלה היהודית

הקבלה היהודית טומנת בתוכה אוצר. אוצר של ידע, חכמה וניסיון שיכול להועיל לנו בתחומים רבים בחיים. בין היתר, הקבלה היהודית יכולה לעזור לנו להתמודד עם כאבים, להקל עליהם ובמקרים מסוימים אף לרפא ליקויים רפואיים. על פי הקבלה אנו חיות בעולם קישורי והקבלה היהודית חוקרת את אותם קשרים ויחסים בין הרובד האלוקי ובין הרובד הפיזי.

לכן, על פי גישת הקבלה היהודית צריך להתייחס גם לפן הפיזי – כלומר לביטוי החיצוני והגופני של הבעיה הרפואית, וגם לפן הנפשי, הרוחני והאלוקי.

על פי הקבחה ניתן לנקוט במספר דרכים בשביל להקל על כאבי מחזור:

– מדיטציה ותפילה – לתפילה ומדיטציה יש כוח רב. בעזרת המדיטציה והתפילה ניתן לחבר בין הפן הפיזי לפן הנפשי והרוחני. באמצעות המדיטציה והתפילה אנחנו מתחברות לכוח אלוקי ומבקשות ממנו ריפוי והקלה בכאב. על פי הקבלה היהודית, המחזור והרחם מסמלים אנרגיה נשית, ביטחון עצמי ונשי, ובריאה. לכן, כאבי מחזור עלולים לסמן שאנחנו דוחות את האנרגיה הנשית שלנו ושאנחנו מאמינות שאברי הרבייה שלנו מלאים בחטא ולכלוך. במקרים מסוימים, המחשבה הזו ממלאת אותנו בתחושת אשמה.

לשם הקלה על הכאב כדאי לזכור שהאנרגיה הנשית שלנו היא אנרגיה אלוקית. אנחנו צריכות להתגאות באנרגיה הנשית שלנו ולדעת לחיות ביחד איתה. לכן, בעת תפילה ומדיטציה כדאי להיעזר באפירמציות חיוביות כמו “אני מקבלת את מלוא כוחי כאישה, כל החלקים הנשיים שבי יפים ועצמתיים”

 

  • אותיות ושמות עבריים – הקבלה היהודית מייחסת חשיבות רבה לשמות. לשמות שונים מיוחסים כוחות ותכונות ייחודיים, ואף ייעוד בעולם. לכן, שינוי של שם, ואף הוספה או הסרה של אות בשם, יכולים להשפיע על הכאבים ולהקל עליהם.

טיפול על פי גישת חכמת המזרח

טיפול על פי גישת חכמת המזרח התפתחה במשך אלפי שנים במדינות רבות כמו סין יפן והודו. בגלל הפריסה הרחבה, גם במשך השנים וגם מבחינה גאוגרפית, התפתחו שיטות וכלים רבים להקלה על כאב וריפוי. השיטות השונות בחכמת המזרח מדגישות את החיבור בין הגוף, הרוח והנפש. השיטות השונות התייחסו גם לכאבי מחזור, לכן, התפתחו כלים וטכניקות שונות לטיפול בכאב, מניעתו והפחתתו.

 

  • דיקור סיני – על פי הרפואה הסינית יש בגופנו אלפי נקודות שבעזרתן ניתן להקל, לרפא, לעורר ולאזן את החומרים שבגופנו. בעזרת הדיקור הסיני, ונקודות ספציפיות שנמצאות על גופנו ניתן להקל ולהפחית את כאבי המחזור. על פי הרפאוה הסינית מחזור האישה כולל ארבע שלבים – שלב הוסת והדימום, שבוע ההתאוששות לאחר הוסת, שלב הביוץ והשלב הרביעי – התכוננות לקראת ההריון. לכן, לפי גישה זו חשוב לאבחן ולהבין מתי מתבטא הכאב וכיצד הוא מתבטא. בנוסף, ניתן להשתמש בדיקור הסיני לשם שחרור ואיזון של אנדורפינים (Endorphin) אשר מופרשים מבלוטת יותרת המח. לחומרים אלו תפקיד חשוב בשליטה על כאב, פחד ומתח (בין היתר).
  • מיינדפולנס – מקורה של שיטת המיינדפולנס (קשיבות) היא בבודהיזם. במקור, שיטה זו התפתחה כדי לשרת את הנזירים. המיינדפולנס היא שיטה מדיטטיבית אשר מעודדת אותנו להכנס למצב של מודעות מכבדת ונטולת שיפוט. על פי השיטה צריך לחוות את הרגע הנוכחי ללא שיפוטיות. תריגילי מינדפולנס מפחיתים מתח ולחץ ומאפשרים לנו להתמודד עם כאבים בצורה טובה יותר. את השיטה ניתן, ואף מומלץ, ליישם גם כאשר מופיעים כאבי מחזור איתם ניתן להתמודד.

כאבי מחזור חזקים יכולים להציק, להחליש את הגוף ולהפריע מאוד לשגרת היום יום. השאלה איך להעביר כאבי מחזור מעניינת כל אחת מאיתנו בשלב כזה או אחר. רבות מאיתנו תוהות איך להפסיק כאבי מחזור או לפחות להפחית את עוצמתם. למרבה המזל, ישנן מספר טכניקות שיכולות לסייע. אז איך להפסיק כאבי מחזור חזקים?

כיצד חימום ותזונה עוזרים נגד כאבי מחזור

אחת הדרכים היעילות להקל על כאבי מחזור מיידית היא חימום. הניחי בקבוק מים חמים או כרית חימום על אזור הבטן התחתונה. זה יכול לעזור להרפות התכווצויות באזור הרחם ולהפחית את הכאב. בנוסף, תרגילי נשימה עמוקה או שיטות מדיטציה. זה עוזר להרגיע כאבי מחזור על ידי הפחתת מתח ושחרור אנדורפינים, שהם משככי כאבים טבעיים של הגוף. תזונה גם היא יכולה לשחק תפקיד לגבי איך להפחית כאבי מחזור. אפשר לנסות תזונה על פי רפואת הרמב”ם למשל. ניתן לענות על איך להרגיע כאבי מחזור גם על ידי אומגה 3, שישנו בדגים ובאגוזים. יש לזה השפעה בהפחתת דלקת והקלת כאב.

מה עושים עם כאבים חזקים במיוחד

יתכן שאת רוצה לדעת איך להקל על כאבי מחזור מיידית, לאור כאבים חזקים במיוחד. רבות מאיתנו מרגישות לעיתים כאבי מחזור חזקים מהרגיל. במקרים כאלה, אם שיטות כמו דיקור או רפואה סינית עזרו חלקית, חשוב לפנות לרופא כדי לוודא שאין בעיה רפואית נוספת. אגב, אפשר להעביר כאבי מחזור בשילוב תרופות עם דיקור או רפואה טבעית אחרת, ללא חשש. כמו כן פעילות גופנית קלה, כמו הליכה או יוגה יכולה לעזור להפסיק כאבי מחזור חזקים על ידי שיפור זרימת הדם ושחרור הגוף.

כשמדובר על איך להקל על כאבי מחזור ישנן כמה שיטות שכדאי להרחיב עליהן.

  • אקופונקטורה, למשל, היא שיטה עתיקה מהרפואה הסינית שהוכחה כיעילה בהפחתת כאבי מחזור אצל נשים רבות. הטיפול כולל מחטים דקיקות שמגרות נקודות בגוף, כדי לאזן את זרימת האנרגיה ולהפחית כאב.
  • תוספי תזונה מסוימים יכולים לסייע. ויטמין B1וכן מגנזיום מסייעים לחלק מהנשים עם הפחתת עוצמת כאבי המחזור.
  • אל תזלזלי בכוחה של מנוחה מספקת. שינה איכותית יכולה לעזור לגוף להתמודד טוב יותר עם כאב ולהתאושש מהר יותר. לפעמים מה עוזר לכאבי מחזור יכול להיות פשוט לקחת יום חופש ולתת לגוף את הזמן להתרגע. זכרו, הקשבה לגוף והענקת הטיפול שהוא זקוק לו היא חלק חשוב בהתמודדות עם כאבי מחזור.

אם כן, מה מקל על כאבי מחזור יכול להשתנות מאישה לאישה, ולכן חשוב למצוא את השיטה שעובדת הכי טוב עבורך. אם את תוהה איך להפסיק כאבי מחזור נסי את השיטות שהצענו וחלן מהן בהחלט יעזרו. זכרי כי איך מעבירים כאבי מחזור הוא תהליך אינדיבידואלי, לעתים שילוב של מספר שיטות יכול להביא להקלה המשמעותית ביותר.

מאמרים נוספים

איך להעביר כאבי מחזור

עקרונות התזונה לפי הרמבם

כאבי מחזור ודרכי טיפול הקדמה נשים רבות סובלות מכאבי מחזור בזמן המחזור החודשי ולעיתים גם לפניו או אחריו. לפי מחקרים שונים שיעור הנשים שסובלות מכאבי

קרא עוד »
איך להעביר כאבי מחזור

כאבי מחזור ודרכי טיפול

כאבי מחזור ודרכי טיפול הקדמה נשים רבות סובלות מכאבי מחזור בזמן המחזור החודשי ולעיתים גם לפניו או אחריו. לפי מחקרים שונים שיעור הנשים שסובלות מכאבי

קרא עוד »
דילוג לתוכן